Euro dnes posilnilo na mesačné maximum

29.11.2012 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 29. novembra (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes dočasne vyskočil nad 1,30 USD/EUR a dostal sa na nové mesačné maximum, informovala agentúra DPA. Príčinou boli prekvapivo pozitívne makroekonomické údaje z eurozóny.

Euro však v popoludňajšom obchodovaní stratilo časť ziskov a podvečer sa predávalo po 1,2977 eura. Predtým sa jeho kurz dostal až na 1,3013 USD/EUR, čo je najviac od konca októbra.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,2994 (v stredu: 1,2891) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7696 (0,7757) eura.

"Predpoludním zverejnené makroekonomické údaje z eurozóny boli lepšie, než sa očakávalo, a zvýšený rizikový apetít podporil euro," uviedol devízový expert banky HSBC Trinkaus Lothar Hessler. Podľa Európskej komisie (EK) sa v novembri nálada v ekonomike eurozóny zlepšila prvý raz po trištvrte roku.

Hessler očakáva, že spoločná európska mena si kurzové zisky udrží aj v najbližších dňoch. Euro tiež podporili špekulácie týkajúce sa riešenia sporu v americkom Kongrese v súvislosti s takzvaným fiškálnym útesom. Automatické škrty vládnych výdavkov a zvýšenie daní, ktoré by mali začať platiť od začiatku budúceho roka, by mohli stiahnuť americkú ekonomiku do recesie.
 

Vyberte región